Συνήθεις Ερωτήσεις

Σας ενδιαφέρει

Συνήθεις Ερωτήσεις

Η Καστοριά ανήκει στην μοναδική Ελληνική Περιφέρεια χωρίς παράκτια ζώνη, διαθέτει όμως παραδοσιακούς οικισμούς με πλούσια αρχιτεκτονική ενώ βασικό χαρακτηριστικό της είναι η πόλη δίπλα στη λίμνη και το αντίστροφο.

Όλος ο προορισμός προσφέρει πλήθος τουριστικών εμπειριών, όπως θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, εξαιρετικά εστιατόρια, επισκέψιμα οινοποιεία, εμπειρίες στη φύση, που συνδυαστικά δημιουργούν μια τουριστική εμπειρία που μπορεί να κρατήσει τον επισκέπτη για περισσότερες μέρες. 

Και όσο και αν αυτή η πόλη είναι στα καλύτερα της κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών, ποιος σας είπε ότι δεν είναι κι ένα απίστευτο σκηνικό απόδρασης τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, με το πράσινο χρώμα να είναι το κυρίαρχο και την πόλη χαλαρή να δέχεται τους επισκέπτες της. Μια πόλη-προορισμός για ολόκληρο το χρόνο.

Η πόλη της Καστοριάς είναι προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας οδού από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μία απόσταση διάρκειας λιγότερη των δύο ωρών, από την Αθήνα, μέσω ΠΑΘΕ και Εγνατίας σε περίπου 6 ώρες, αλλά και μέσω της Ιόνιας Οδού σε περίπου 5 ώρες. Επίσης σε απόσταση διάρκειας μισής ώρας βρίσκεται ο συνοριακός σταθμός της Κρυσταλλοπηγής, οδικό πέρασμα στην Αλβανία και σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας ο συνοριακός σταθμός της Νίκης, πέρασμα στη Βόρεια Μακεδονία.

Σε απόσταση 12 χλμ από το κέντρο της πόλης βρίσκεται ο Κρατικός Αερολιμένας Καστοριάς «Αριστοτέλης» και εξυπηρετεί εβδομαδιαία δρομολόγια σύνδεσης της περιοχής με την πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα.  Πρόκειται για ένα αεροδρόμιο το οποίο έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και φιλοξενίας αεροσκαφών μεγάλης ατράκτου για τη δρομολόγηση πτήσεων τσάρτερ.

Οι υπεραστικές μεταφορές ΚΤΕΛ, προσφέρουν σύνδεση με αρκετά δρομολόγια σε ημερήσια βάση, με την Κοζάνη, την πόλη της Θεσσαλονίκης και με την πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα, ενώ υφίσταται σύνδεση με την πόλη των Ιωαννίνων και άλλες πόλεις που βρίσκονται εντός του άξονα των δρομολογίων των παραπάνω πόλεων.

Οι υποδομές φιλοξενίας της Καστοριάς, αποτελούνται από Ξενοδοχεία, Παραδοσιακούς Ξενώνες, Ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρους της υπηρεσίας καταλύματος Airbnb. Τα Ξενοδοχεία απλώνονται σε όλον τον αστικό ιστό, με τα μεγαλύτερα εξ αυτών να βρίσκονται στις δύο εισόδους της πόλης και τα μικρότερα, όπως παραδοσιακοί ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, να βρίσκονται εντός της πόλης. Οι υπηρεσίες καταλυμάτων Airbnb είναι διάσπαρτες σε όλο τον πολεοδομικό χώρο και γύρω από αυτόν έως και σε γειτονικούς οικισμούς.

Οι ξενοδόχοι της πόλης είναι οργανωμένοι σε τοπικές ενώσεις. Μπορείτε να αναζητήσετε :

Σύνδεσμος Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς

Ένωση Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας ‘ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ’

Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Καστοριάς

Ο κύριος όγκος τους συγκεντρώνεται στο νότιο παραλίμνιο μέτωπο μέχρι και το Ντολτσό. Ένας ακόμα πυρήνας εστίασης βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης, στην αρχή του βόρειου λιμναίου μετώπου, όπου επεκτείνεται μέχρι και τους πεζοδρόμους του εμπορικού κέντρου της Καστοριάς.

Περιφερειακά της πόλης, σε γειτονικούς οικισμούς, βρίσκονται αρκετοί μικροί αλλά ιδιαίτερα αναγνωρισμένοι χώροι εστίασης.

Μπορείτε να αναζητήσετε: Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς Estiasi kastorias

Αναφορικά με την προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα, το ανάγλυφο της πόλης, οι απότομες κλίσεις και τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά δομικά υλικά, δυσκολεύουν τις εύκολες μετακινήσεις σε άτομα με προβλήματα κίνησης. Παρόλα αυτά αρκετές υπηρεσίες, επισκέψιμοι χώροι αλλά και ξενοδοχεία-εστιατόρια διαθέτουν τις εκ του νόμου προδιαγραφές προκειμένου να διευκολύνουν τις μετακινήσεις.

Η πόλη της Καστοριάς θεωρείται ως ιδανικά ‘περπατήσιμη’ (walkable), με τον ευρύτερο περιαστικό και παραλίμνιο χώρο της να φιλοξενεί δραστηριότητες πεζοπορίας και αναψυχής, καθώς και σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος.